16 elokuuta, 2023

KesĂ€n toiminnalliset kokoontumiset HuviSatamassa onnistuivat mainiosti......😎😎 😎😎

Huvilajuopayhdistyksen HuviSatama (Hanhiluodontie 94) toimii jo nykyisessĂ€kin kehitysasteessa mainiosti yhdistyksen jĂ€senten toiminta-, virkistys- ja juhlapaikkana. 
Alue vuokrattiin Porin kaupungin ja HJY:n vÀlisellÀ sopimuksella 27.4.2018 toistaiseksi. Pinta-alaltaan noin 2200 m2:n suuruisen maa-alan vuokrahinnaksi sovittiin eur 50,-/vuosi. Indeksikorotusten myötÀ vuokraan on tullut vuosien varrella muutaman euron korotus. Nimellinen vuosivuokra on kaupungin selkeÀ, myönteinen kÀdenojennus Huvilajuopayhdistykselle.
Aluetta on raivattu, rakennettu ja kehitetty pÀÀasiallisesti talkootoiminnalla. 

TÀnÀ kesÀnÀ on talkootoiminnan lisÀksi jÀrjestetty:
- Huvilajuopayhdistyksen kesĂ€juhlat 17.6.2023, sÀÀ suosi ja illan aikana juhlaan osallistui noin 100 osanottajaa. MyönteistĂ€ palautetta saatiin niin itse juhlasta kuin juhlapaikastakin. 
HJY:n kesĂ€juhla oli viime vuosisadalla perinteinen, juhannuksen tienoille ajoittuva juhlatilaisuus. Juhlinta hiipui 2000-luvulle tultaessa mutta on nyt saanut uutta nostetta. 
Yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden tarve on lisÀÀntynyt asuinyhteisössĂ€, samalla kun huvila-alueen kausiluonteinen kĂ€yttö on lisÀÀntyvĂ€ssĂ€ mÀÀrin muuttumassa asukkaille ympĂ€rivuotiseksi asuinpaikaksi. 
Tulevien kesĂ€juhlien pÀÀasiallista jĂ€rjestĂ€misvastuuta on suunniteltu kierrĂ€tettĂ€vĂ€ksi tiekunnittain. NĂ€in organisoituna juhlajĂ€rjestelyt osuisivat kullekin tiekunnalle neljĂ€n vuoden vĂ€lein. 
Yhdistyksen aktiivinen talkooporukka olisi tarvittavassa mÀÀrin mukana, auttamassa ja tukemassa juhlan onnistumista. 
KesÀjuhlat toimivat omakustanne-periaatteella. Juhlien myynnillÀ katetaan syntyneet kulut. Mahdollinen tuotto kÀytetÀÀn HuviSataman edelleen-kehittÀmis-työhön.

- Info- ja koulutustilaisuus 10.8.2023, koskien: 
    - Luodoilla kasvavien vieraslajien tunnistamista ja niiden torjuntaa, sekĂ€
    - Puutarha- ja talousjĂ€tteen kompostointia ja lajittelua kesĂ€mökillĂ€, 
Iloisessa ilmapiirissĂ€ jĂ€rjestettyyn tilaisuuteen osallistui 15 henkilöÀ. Kokoontumisen aikaan sattunut sadekuurokaan ei haitannut, kun kaikki mahtuivat hyvin kesĂ€llĂ€ 2022 yhdistyksen tontilla tuotuun huvimajaan, (Kiitos siitĂ€ Lammisille!). 
Vieraslajeista kertoi projektikoordinaattorina Porin kaupungilla toimiva Anne Salo ja kompostoinnista kertoi KerÀÀmö Oy:stĂ€ kiertotaloussuunnittelija Maija Nuotio. Molemmista, mielenkiintoisista aiheista tehtiin lukuisia hyviĂ€ kysymyksiĂ€ ja saatiin asiantuntevat vastaukset. 
HJY tarjosi tilaisuuden osanottajille nisukaffeet, oli vaihtoehtona teetĂ€kin.......😊👍

Uusia ideoita HuviSataman monipuolisesta, asukkaita palvelevasta kĂ€ytöstĂ€ otetaan mielellÀÀn vastaan HuviSataman yhteyshenkilöille, hallituksen jĂ€senille tai allekirjoittaneelle. YhtenĂ€ ehdotuksena on tullut "yhteinen iltanuotio"- tapahtuma, esim. kokoontuminen kerran viikossa, seurustelun, tiedottamisen, tarinoinnin, erilaisten seurapelien, grillaamisen tai vaikkapa pikku talkoiden merkeissĂ€. 

TĂ€tĂ€ kirjoittaessani juolahti "sosiaalisesta talkootoiminnasta" mieleeni, ettĂ€ laajassa asukasyhteisössĂ€mme on mukana asukkaita, jotka syystĂ€ tai toisesta tarvitsisivat erilaista, pientĂ€ ulkopuolista apua ja tukea asumiseensa. 
HuvilakiinteistöllĂ€ asumiseen liittyy monenlaisia töitĂ€ niin talossa kuin puutarhassakin. Jos omat voimat, kyvyt tai osaaminen ei riitĂ€ jonkin asian hoitamiseen, niin silloin olisi naapuriapu hyvÀÀn tarpeeseen. 
Kysymys olisi suhteellisen helposta, kerralla hoidettavasta, lyhytkestoisesta avuntarpeesta. 
Voisiko yhteisössĂ€ toimiva, monitaitoinen talkoo-rinki tarjota asukkailleen pienimittaista naapuriapua, vai kaatuisiko toiminta osapuolten vĂ€lisiin vastuu-  ja vakuutuskysymyksiin?
HJY/PJ